TŁUSTY CZWARTEK
To ostatni czwartek przed wielkim postem poprzedzającym Święta Wielkanocne. Dzień ten nazywany bywał również zapustami, mięsopustem lub ostatkami. Jest to tak zwane święto „ruchome”, bowiem jego data uzależniona jest od daty Świąt Wielkanocnych. Tradycja świętowania tego dnia tłustym jedzeniem wywodzi się z czasów pogańskich i jest związana z pożegnaniem zimy i oczekiwaniem na przyjście wiosny.
Zwyczaj jedzenia słodkich pączków, faworków lub tak zwanych róż karnawałowych pochodzi z przełomu XVI i XVII wieku, kiedy to na dworach magnackich i szlacheckich zaczęto przyrządzać wypieki z ciasta francuskiego i drożdżowego. Niektóre z nich nadziewano orzechami, które miały symbolizować szczęście i pomyślność dla osób je znajdujących. Współczesne pączki nadziewane są marmoladą, czekoladą, kandyzowanymi owocami, bywają lukrowane, posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
